Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΑ
Τα τελευταία χρόνια στην Κίνα το κυβερνοέγκλημα έχει αναπτυχθεί σε επικίνδυνο επίπεδο . ΟΙ άνθρωποι πλέον έχουν φτάσει σε σημείο να φοβούνται καθημερινά για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων . Μάλιστα για να είμαι πιο συγκεκριμένος η Κίνα έχει πλέον φτάσει να είναι η 3η χώρα (μετά την Αμερική και την Γερμανία) στην παγκόσμια λίστα του κυβερνοεγκλήματος με ποσοστό περίπου 9 % . Σ'όλη την Ασία η πιο επικίνδυνες περιοχές είναι η Κορέα , η Ιαπωνία το Μπρούνεϊ και η Σιγκαπούρη . 
Αυτό εξάλλου είναι απολύτως φυσικό αφού η Ασία έχει το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών του διαδικτύου με ποσοστό 26% και 1 δισεκατομμύριο χρήστες . Σ'όλη την Ασία το μεγαλύτερο κομμάτι το έχει η Κίνα με 538 εκατομμύρια χρήστες.Ύστερα έρχεται η Ινδία με 121 , η Ιαπωνία με 101.2 και η Ινδονησία  με 55 εκατομμύρια χρήστες.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κίνα είχε ψηφιστεί η ACTA . Η ACTA είναι μια εταιρία που παρακολουθεί το διαδίκτυο με σκοπό να φυλακίσει τους hackers , crackers κ.τ.λ . Κάποια στιγμή όμως πριν από περίπου 6 μήνες την κατάργησαν διότι οι νόμοι της ήταν πολύ αυστηροί και ταυτόχρονα είχαν κλειστεί άνθρωποι στη φυλακή απλά δημοσιεύοντας ένα βίντεο από το youtube στο facebook χωρίς να'χουν πάρει κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων .
 Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι συλλήφθηκαν για μικροκλοπές μέσω διαδικτύου . Πλήρωσαν πρόστιμο αξίας , από 100 ευρώ έως και πάνω από 2000 ανάλογα με την βαρύτητα της μικροκλοπής  . 

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Έκλεισαν ιστοσελίδα για παράνομο κατέβασμα ...

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος πρόκειται για την ιστοσελίδα www.greekstars.co
- Το κινητό του smartphone πρόδωσε τη δράση του 53χρονου από την Καβάλα
- Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία της εταιρείας προστασίας οπτικοακουστικών έργων
- Η έρευνα συνεχίζεται και για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων
Συνελήφθη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 53χρονος άντρας ιδιοκτήτης και διαχειριστής ιστοσελίδας για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έδινε τη δυνατότητα σε χιλιάδες μέλη να κατεβάζουν ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιβλία.

Η σύλληψη έγινε μετά την καταγγελία του εκπροσώπου της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.E.» ο οποίος ανέφερε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι η ιστοσελίδα www.greekstars.co, παρείχε τη δυνατότητα σε χρήστες - μέλη, να «κατεβάζουν» παράνομα ψηφιακά αρχεία, χωρίς την άδεια των πνευματικών δημιουργών και των δικαιούχων εταιριών που έχουν τα αντίστοιχα συγγενικά δικαιώματα.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αριθμεί χιλιάδες μέλη, ενώ τα αρχεία της περιείχαν κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα Η/Υ, βιβλία κ.λ.π.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την καταγγελία, χρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας «κατέβασαν» κινηματογραφικές ταινίες, που ανήκουν σε εταιρείες μέλη της Ε.Π.Ο.Ε, περισσότερο από 5.000.000 φορές.

Από την διεξοδική ψηφιακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, που διεξήγαγαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι ο 53χρονος ημεδαπός.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και σε ψηφιακή διερεύνηση του κινητού τηλεφώνου του τύπου smartphone, διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος διαχειριζόταν την επίμαχη ιστοσελίδα. Το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε και απεστάλη για εξέταση στα Εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές της Καβάλας ενώ η ψηφιακή έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων ατόμων.

Download και νόμος στην Ιαπωνία!

Οι χρήστες του Ίντερνετ που κατεβάζουν παρανόμως αρχεία απειλούνται πλέον στην Ιαπωνία με πρόστιμο, ακόμη και με φυλάκιση, σύμφωνα με ένα νέο, αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος τιμωρεί τους παραβάτες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια γεν (20.000 ευρώ) και με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών, προωθήθηκε από τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία θέλει να περιορίσει την πειρατεία.
Ωστόσο ο εν λόγω νόμος ανησυχεί πολύ ένα μέρος του πληθυσμού και των μέσων ενημέρωσης που υπογραμμίζουν ότι κάθε χρήστης του Ίντερνετ μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος. Εκτιμούν επίσης πως μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεκτροπές.
Οι υποστηρικτές του νόμου διαβεβαιώνουν ότι ένας χρήστης δεν θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας παρά μόνο σε περίπτωση που καταθέσει προσφυγή ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ως τώρα ο ιαπωνικός νόμος τιμωρούσε μόνο τα πρόσωπα που κρίνονταν ένοχα ότι ανέβασαν στο Ίντερνετ χωρίς έγκριση μουσική ή βίντεο, ένα αδίκημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και μέγιστο πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων γεν.
Όταν πέρασε ο νόμος, τον Ιούνιο, οι ιστότοποι του υπουργείου Οικονομικών, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων δημόσιων οργανισμών είχαν πέσει θύματα πειρατείας, στο πλαίσιο μιας κατά τα φαινόμενα συντονισμένης κίνησης διαμαρτυρίας κατά του νόμου αυτού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθει στην Κίνα πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί      
όπως επίσης και 600 ''groops'' για hacking και για μικροκλοπές μέσω διαδικτύου.Η Κίνα επρόκειτο για μια απ΄τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κυβερνοεγκλήματος  πιο συγκεκριμένα 2η στην παγκόσμια λίστα με 9% ποσοστό .1η εννοείτε πως είναι η Αμερική και 3η η Γερμανία.
Μια ακαδημαϊκή έρευνα επίσης έδειξε ότι το hacking έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τον καθημερινό πολίτη , ακόμα και μεγάλες εταιρίες έχουν παραβιαστεί από αυτούς τους ανθρώπους και έχει γίνει θέμα συζήτησης παγκοσμίως
Πρόσφατα κιόλας παραβιάστηκαν στοιχεία της αστυνομίας με αποτέλεσμα να βγούν στη φόρα πολλά μυστικά όπως επίσης να παραβιαστούν πολλά πρωτόκολλα και νόμοι.
Ταυτόχρονα το FBI συλαμβάνει υπόπτους καθημερινά και προσπαθεί να εμποδίσει σταδιακά την ανάπτυξη του κυβερνοεγκλήματος μιας και η ACTA ποτέ δεν εγκρίθηκε σαν νόμος σε όλες τις χωρες.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012


                         Ρατσισμός στο Facebook!
Aποβολή μαθήτριας για ρατσιστικά σχόλια στο facebook:
Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας απο υπουργείο παιδείας καθηγητές από το γυμνάσιο και το λύκειο της Αρεόπολης παρομοίασαν την μαθήτρια με την πρωταθλήτρια Παπαχρήστου λέγοντας ότι θα υποστεί αποκλεισμούς από πολλά και απειλώντας την της δημιούργησαν τον φόβο της ανασφάλειας και την διατάραξη της ομαλής σκέψης της.
Η χρυσή ''έφαγε πόρτα'' από το facebook:
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων Ελλήνων χρηστών του facebook οι χειριστές της ιστοσελίδας κοινωνικής διαδικτύωσης αποφάσισαν σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του facebook να ακυρώσουν όλα τα προφίλ των βουλευτών της χρυσής αυγής και οχι μόνο των βουλευτών αλλά και των στελεχών και μελών της οργάνωσης που είχαν αναρτήσει ναζιαστικά σύμβολα και ρατσιστικές προπαραγάνδες από τις σελίδες τους.
Το facebook ανέχεται απρόκλητες ρατσιστικές-φασιστικές ομάδες:
η εμφάνιση σε ορισμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γελοίων φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων που προσβάλλουν βάναυσα τα άτομα με αναπηρία είναι μια υπόθεση πολύ επικίνδυνη.
Συνέλαβαν 27χρονο για βλασφημία μέσω facebook!
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε 27χρονο ημεδαπό για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook.Ο 27χρονος διαχειριζόταν σελίδα στο Facebook με βλάσφημο και υβριστικό περιεχόμενο για το Γέροντα Παΐσιο και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook .
Σάλος για ρατσιστικό σχόλιο κατά του Ομπάμα στο Facebook:
Μία γυναίκα από την Καλιφόρνια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και την «επιστράτευση» των υπηρεσιών ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από ένα ρατσιστικό σχόλιο που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.H 22χρονη Helms έγραψε χαρακτηριστικά: «Άλλα τέσσερα χρόνια με το νέγρο ίσως να δολοφονηθεί σε αυτή τη θητεία».
Γερμανίδα έγραψε στο facebook ρατσιστικά σχόλια για τους Έλληνες:
Την ώρα που η Βούλα Παπαχρήστου καρατομήθηκε, όπως γινόταν επί Σοβιετικής Ενώσεως, χωρίς καμία απολογία, και με συνοπτικές διαδικασίες, Γερμανίδα αθλήτρια επιτίθεται με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά των Ελλήνων αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.η είδηση αυτή μεταφέρθηκε στο διαδύκτιο με "ιλιγγιώδη" ταχύτητα, ότι η σημαιοφόρος της γερμανικής αποστολής και αθλήτρια στο χόκεϊ επί χόρτου, Νατάσα Κέλερ ανήρτησε στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook ένα υποτιμητικό σχόλιο για τους Έλληνες αθλητές που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό.«Το Ολυμπιακό Χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους Έλληνες αθλητές. Μόλις τους βλέπουμε κάνουμε τους μαλ...ες, γιατί φοβόμαστε ότι θα μας ζητήσουν δανεικά», φαίνεται πως ήταν το σχόλιο της γερμανίδας.Η είδηση αυτή, της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητείται πλέον, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών Ελλήνων, με αποτέλεσμα η σελίδα της Κέλερ στο facebook να κατακλυστεί από υβριστικά σχόλια.Μόλις δημιουργήθηκε θόρυβος η αθλήτρια κατέβασε το ρατσιστικό σχόλιο από το διαδίκτυο και λέει τώρα πως δεν γνωρίζει τίποτα.
Η καθηγήτρια και τα ρατσιστικά της μηνύματα:
Πριν ακόμα ξεχαστεί η ιστορία με τη Βούλα Παπαχρήστου...και το ρατστιστικό σχόλιο στο Twitter που της κόστισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έρχεται μία ακόμη ανάρτηση, αυτή τη φορά εντός του Facebook. Η κυρία που σχολιάζει από κάτω από τη φωτογραφία λέει: "Έτσι! Να γεμίζουν μερέντες τα πεζοδρόμια!" Πρόκειται, όπως η ίδια αναφέρει στις πληροφορίες του λογαριασμού της στο Facebook για υπάλληλο της... Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Επιμέλεια: Έλλη Ζηροπούλου,Νικολέτα Καραμπέτσου,Έβελιν Σαββίδη,Νεφέλη Αναγωνστοπούλου.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

To site SAFELINE.gr


H SafeLine ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 14 Απριλίου 2003. Είναι η μοναδική ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο και επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) από τις 18 Οκτωβρίου 2005.
                                           
Η SafeLine υλοποιείται από:
·         Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-IΠ)
·         SAFENET
Η SafeLine απευθύνεται σε:
·         Σε γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής κακοποίησης μέσω διαφόρων τρόπων! Τους πληροφορεί για τους κινδύνους που ενδείκνυται να κρύβονται στη χρήση του διαδικτύου από τα ανήλικα παιδιά και προτείνει να καταγγείλουν οποιαδήποτε παράξενη ενέργεια εντοπίσουν!
·         Σε άτομα τα οποία έχουν εξαπατηθεί μέσω διαδικτύου! Προωθεί και ενθαρρύνει αυτά τα άτομα να δηλώσουν τις απάτες που έχουν δεχτεί!

Η SafeLine πραγματεύεται:
·         την εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων!
·          την προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο!
·          την αντιμετώπιση της παρενόχλησης μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου!
·         την  αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία!
·         την ενημέρωση & την αφύπνιση του κοινού, την καταγγελία, καθώς και την πρόληψη & την βοήθεια για το έργο της!


Στη SafeLine μπορούμε να βρούμε:
·         διάφορα βίντεο που αναφέρονται στην επιρροή του διαδικτύου στους νέους στην εποχή μας , καθώς και στην ώθηση των ανθρώπων για καταγγελία σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται!
·         τις διάφορες δραστηριότητες που κάποιοι εκπρόσωποι της ιστοσελίδας παίρνουν μέρος σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια!
·         καθώς επίσης και διάφορες μεθόδους επικοινωνίας με την ομάδα, όπως το τηλέφωνο και το e-mail της!

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για μία τέτοια καταγγελία είναι το παρακάτω:
http://www.safeline.gr/node/280

Επιμέλεια: Λεμονίδου Ραφαέλα
                    Μίλε Χριστίνα
                    Μπότη Μυρτώ

Top 10 χώρες στην χρησιμοποίηση facebook!!


Θέση                     Χώρα                                 Χρήστες
1.                            Η.ΠΑ.                             155.981.460  
2.                            Ινδονησία                         40.829.720
3.                            Ινδία                                 38.045.000
4.                            Αγγλία                              30.481.300
5.                            Τουρκία                           30.473.280
6.                            Βραζιλία                          30.453.260
7.                            Μεξικό                            30.121.400
8.                            Φιλιππίνες                       26.752.000
9.                            Γαλλία                             23.248.340
10.                          Γερμανία                         21.634.380

*Ωστόσο, με βάση ConsumersReports.org τον Μάιο του 2011, υπάρχουν 7.500.000 παιδιά κάτω των 13 ετών με λογαριασμούς, παραβιάζοντας τους όρους της ιστοσελίδας της υπηρεσίας.

Επιμέλεια: Ζηροπούλου Έλλη, Αναγνωστοπούλου Νεφέλη,Καραμπέτσου Νικολέτα,Σαββίδη Έβελιν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1

ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΟΙ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

THE PUBLICITY OF THE CYBER WAR


Then Shawn Henry, the FBI's 'top cyber cop,' told the Wall Street Journal the U.S. is "not winning" the war against computer criminals. Uncle Sam needs hackers because we are, in fact, outgunned. After 24 years with the FBI, Henry is leaving the government to take a different cybersecurity job. But before theFBI's executive assistant director leaves, he admitted, "I don't see how we ever come out of this without changes in technology or changes in behavior, because with the status quo, it's an unsustainable model. Unsustainable in that you never get ahead, never become secure, never have a reasonable expectation of privacy or security.''
Henry's gloomy outlook seems to match up with Clarke's claim that China has hacked into every major U.S. company. Henry confirmed that while FBI agents were investigating other cases, they've found stolen data from companies that had no clue they were hacked. Company executives "are shocked and, in many cases, they've been breached for many months, in some cases years, which means that an adversary had full visibility into everything occurring on that network, potentially.''
In a speech last fall, Henry said a major cyberattack against the electric grid or water supply could "ultimately kill people." Such a disastrous and deadly scenario was precisely what senators witnessed in a secret demonstration earlier this month. The classified demo was of a mock cyberattack on New York City's power grid during a heat wave. Henry had previously suggested the U.S. needed to create an alternate closed internet for financial and critical infrastructure systems because "under the current Internet structure, we can't tech our way out of the cyber threat."
Now add in this tidbit from Bloomberg, the U.S. also needs to be concerned about North Korea launching anonymous cyberattacks against America. "North Korea employs sophisticated computer hackers trained to launch cyber infiltration and cyber attacks," Army General James Thurman, the commander of U.S. Forces Korea, will testify before Congress. Cyberattacks from North Korea's military "have been increasingly employed against a variety of targets including military, governmental, educational and commercial institutions."
Lastly, the NSA chief who denied the NSA has Total Information Awareness capabilities to mass spy on Americans, has now testified before Congress that China was indeed the nation state behind the RSA attacks. General Keith Alexander also admitted the government needs to do a better job against cyberattacks. "We need to make it more difficult for the Chinese to do what they're doing," Alexander said. "Intellectual property isn't well protected, and we can do a better job at protecting it."

CYBER WAR



Gloom and doom is the predicted forecast, but that is in regard to U.S. cybersecurity instead of the weather. Four top government cybersecurity officials have basically come out to say America is getting her hiney kicked in cyberattacks by nation state hackers.
"Your government failed you," testified Richard Clarke, a former cybersecurity and cyberterrorism advisor for the White House. He said that to Congress about 9/11, but now he's warning the people that we are defenseless when it comes to cybersecurity; our government has failed us again. Clarke stated, "Every major company in the United States has already been penetrated by China."
To begin with, the "United States government did the Stuxnet attack," Clarke claimed during an interview with Smithsonian. After dropping that bombshell, he then moved on to cyber espionage, stolen intellectual property and imported tech tainted with backdoor attack tools. He warned not to get him started on "our supply chain of chips, routers and hardware we import from Chinese and other foreign suppliers and what may be implanted in them -- 'logic bombs,' trapdoors and 'Trojan horses,' all ready to be activated on command so we won't know what hit us. Or what's already hitting us."


ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ : ΧΡΗΣΤΟΣ κ ΜΥΡΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ κ ΜΥΡΩΝ
<iframe src="http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/15149343" width="427" height="356" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" style="border:1px solid #CCC;border-width:1px 1px 0;margin-bottom:5px" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen> </iframe> <div style="margin-bottom:5px"> <strong> <a href="http://www.slideshare.net/machipantazi/ss-15149343" title="ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ κ ΜΥΡΩΝ" target="_blank">ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ κ ΜΥΡΩΝ</a> </strong> from <strong><a href="http://www.slideshare.net/machipantazi" target="_blank">Machi Pantazi</a></strong> </div>

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Επιμέλεια: Σαββίδη Έβελιν, Ζηροπούλου Έλλη, Καραμπέτσου Νικολέτα, Αναγνωστοπούλου Νεφέλη


                             ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



  • Οι γονείς να πρέπει να επιβλέπουν τα παιδιά τους κατά την χρήση του διαδικτύου.
  • Να δημιουργήσουν μια συμφωνία σε οικογενειακό επίπεδο για την χρήση του Internet
  • Να συνοδεύουν τα μικρότερα παιδιά όταν συνδέονται στο Internet, ειδικά την πρώτη φορά.
  • Να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα με τις προτεινόμενες παιδικές σελίδες και να συμπεριλάβουν μηχανές αναζήτησης φιλικές στη χρήση τους για παιδιά.
  • Να διδάξουν τα παιδιά τους να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες.
  • Συζητήστε με τα παιδιά για τους αγνώστους στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν ή συνομιλούν, ακόμα και για πολύ καιρό, αλλά δεν τους γνωρίζουν στο φυσικό κόσμο, δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται πάντα ως άγνωστοι.
  • Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» ζητήσει από το παιδί σας να κρατήσει τη φιλία μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ποιος αληθινός φίλος θα το ζητούσε αυτό; Συζητήστε το με τα παιδιά σας, έτσι ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να σας ενημερώνουν αμέσως.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις συνομιλίες τους στο Διαδίκτυο. Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που υποτίθεται ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι, προς το παρόν, δυνατό να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει ένα ενήλικας που δηλώνει ότι είναι παιδί και που προσπαθεί να παραπλανήσει κάποιους ανήλικους.
  • Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν συναντούν κάποιο άτομο που γνωρίζουν μόνο μέσω του Διαδικτύου. Ακόμα και αν τα παιδιά επιμένουν ότι έχουν δει φωτογραφία του ατόμου αυτού, εξηγείστε τους ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να είναι πλαστή, για να τα παραπλανήσει και να επιτύχει ευκολότερα να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα και αν δουν κάποιον μέσω web κάμερας, πάλι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από πιθανά παιδοφιλικά ή άλλα κυκλώματα, τα οποία, ενδεχομένως, να έχουν επιστρατεύσει και ανήλικα παιδιά με σκοπό να προσελκύσουν άλλα παιδιά.
  • Καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι γονείς για  λογισμικό το οποίο είναι διαθέσιμο για τον έλεγχο του περιεχομένου και να εξετάσουν την  δυνατότητα εφαρμογής κάποιου στους υπολογιστές του σπιτιού.

(Ιουλια Καραγιαννη)

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012


  ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


• Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
• Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.


                             πηγές: http://lykeioamfikleias.blogspot.gr/2012/05/blog-post_13.html



ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ (FACEBOOK)


Χρησιμοποιήστε ασφαλείς πρακτικές κατά τη χρήση φωτογραφιών: Εάν ένας μαθητής ονομάζεται, τότε να  αποφύγετε τη χρήση φωτογραφίας του. Αν η φωτογραφία επιλεχθεί να χρησιμοποιηθεί, να αποφευχθεί η ονομασία του μαθητή ή η χρήση άλλων προσωπικών στοιχείων του, π.χ. η διεύθυνση κατοικίας του.
 Προτιμήστε τη χρήση φωτογραφιών ομάδων μαθητών και όχι ξεχωριστές φωτογραφίες του κάθε μαθητή.
 Κάντε χρήση φωτογραφιών μαθητών με κατάλληλη ένδυση, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάρμοστης προσοχής.
 Βεβαιωθείτε ότι το βίντεο δεν αποκαλύπτει προσωπικά στοιχεία, για παράδειγμα στις ευχαριστίες (credits).
 Βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία εικόνας και βίντεο είναι σωστά αποθηκευμένα και με κατάλληλο όνομα στο διαδίκτυο.
 Εξετάστε το ενδεχόμενο διαγραφής αρχείων σε φακέλους εικόνων και βίντεο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα όταν οι μαθητές έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο σας.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012


Μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος έχει αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο. Η έρευνα που καλύπτει συνολικά σχεδόν 27 000 πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του να είναι κανείς ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοεγκλήματος και του να αισθάνεται ασφαλής στο Διαδίκτυο  βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι:
  • 53% των χρηστών του Διαδικτύου λένε ότι αγοράζουν επιγραμμικά προϊόντα ή υπηρεσίες,
  • 52% χρησιμοποιούν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης,
  • 48% πραγματοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές,
  • 29% των χρηστών του Διαδικτύου δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για πράγματα όπως οι επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές ή οι επιγραμμικές αγορές.
  • 59% θεωρούν ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοεγκλήματος
  • 40% ανησυχούν μήπως κάποιος πάρει ή καταχραστεί τα προσωπικά τους δεδομένα και
  • 38% ανησυχούν για την ασφάλεια των επιγραμμικών πληρωμών.




Απάτες
Το είχες μυριστεί ότι αυτή θα ήταν η τυχερή σου μέρα. Μια καλή κυρία από τη Νιγηρία θέλει να μοιραστεί μαζί σου την κληρονομιά που της άφησε μια θεία της, η οποία έφυγε πρόσφατα από το μάταιο τούτο κόσμο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κέρδισες και σε κλήρωση που έγινε στην Ισπανία ένα τεράστιο ποσό! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μερικά στοιχεία στο Διαδίκτυο και μετά μπορείς να πας να διαλέξεις το κότερο που θα αγοράσεις.

Μόνο που θα πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι μαζί με εσένα τα ίδια μηνύματα έλαβαν εκατομμύρια άλλοι χρήστες στον κόσμο. Πρόκειται για μηνύματα – απάτη που σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρήματα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τα υποψήφια θύματα και είναι γνωστά ως phishing και scams.

Μια εναλλακτική μορφή απάτης είναι και το Social Networking Phishing. Αντλώντας πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι απατεώνες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα. Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., το 70% όσων έλαβαν εξατομικευμένο παραπλανητικό μήνυμα πάτησε το σύνδεσμο που περιέχετο σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στο εικονικό site.
Αν λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα:
  • Αντέγραψε το περιεχόμενό του και στείλε το στο report@safeline.gr.
  • Αν το email χρησιμοποιεί το όνομα κάποιας πραγματικής εταιρείας, ενημέρωσε την εταιρεία για το μήνυμα αυτό, ώστε να μπορέσει άμεσα να ενημερώσει με τη σειρά της τους πελάτες - καταναλωτές της για το απατηλό μήνυμα.
  • Διέγραψε το μήνυμα και σε καμία περίπτωση μην απαντήσεις σε αυτό ή το προωθήσεις.
Facebook: αυστηρότερη πολιτική προστασίας (24/09/2012)

Σε αυστηρότερη πολιτική προστασίας προσωπικού απορρήτου προχωρεί το Facebook, ώστε να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα της ιρλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων, απομακρύνοντας τον κίνδυνο νομικής προσφυγής.

Η ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων είχε ζητήσει από τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική απορρήτου για τους χρήστες εκτός ΗΠΑ και Καναδά, έπειτα από έρευνα, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι πολιτικές προστασίας δεδομένων του Facebook είναι πολύπλοκες και στερούνται διαφάνειας.

Πηγή: εφημερίδα "Η Ναυτεμπορική"
Ένα δισεκατομμύριο οι χρήστες του Facebook! (08/10/2012)

Σε ένα δισεκατομμύριο ανέρχονται οι «ενεργοί» χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook σύμφωνα με ανακοίνωση που πραγματοποίησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζουκερμπεργκ. Ο ίδιος, με συνέντευξη του στην αμερικανική τηλεόραση ευχαρίστησε προσωπικά τους χρήστες και πρόσθεσε ότι φρόντισαν να «πραγματοποιήσουν» 1,13 τρισεκ. «likes» και να «ανεβάσουν» 219 δισεκ. φωτογραφίες. Το θετικό για το Facebook σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα 600 εκατ. χρήστες εισήλθαν στην ιστοσελίδα μέσω συσκευών κινητής τηλεφωνίας ή υπολογιστών tablets, που δείχνει πως ο όμιλος επεκτείνεται πλέον σε νέες πλέον αγορές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Social Bakers, η μεγαλύτερη ομάδα χρηστών ζει στις ΗΠΑ (166 εκατομμύρια) και ακολουθούν η Βραζιλία με 58 εκατομμύρια, η Ινδία με 55 εκατομμύρια, η Ινδονησία με 47 εκατομμύρια και το Μεξικό με 38 εκατομμύρια.

Πηγή: Καθημερινή