Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012


Θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης η ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης


Η ομάδα με τίτλο «Greek Hackers Scene» βρίσκεται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση, χθες το πρωί, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι hackers της GHS, όπως είναι η κωδικοποιημένη ονομασία της ομάδας, μπόρεσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας το site του υπουργείου και να αναρτήσουν βίντεο με θέμα την ελληνική κρίση που δημοσιοποίησε πρόσφατα στο Διαδίκτυο η διεθνής ομάδα hackers των Anonymous. Επίσης, στην κεντρική σελίδα εμφάνισαν τη φράση «justice is coming» (η Δικαιοσύνη έρχεται) και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δράση των Anonymous, προσθέτοντας τη φράση «support anonymous».
Από τις ηλεκτρονικές υπογραφές των hackers προκύπτει ότι τα μέλη της GHS δεν ενήργησαν μόνα τους, αλλά με τη συνδρομή και άλλων hackers με κωδικές ονομασίες «Greek» και «CY Force». Σημειώνεται ότι οι Anonymous πριν από λίγα εικοσιτετράωρα προανήγγειλαν μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων με στόχο την Ελλάδα, μπλόκαραν την ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών και κάλεσαν σε αποχή από τις αγορές ως απάντηση στη σύλληψη των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας MegaUpload, η οποία «μοίραζε» δωρεάν ταινίες, μουσικά κομμάτια κ.ά. Mε αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα οι Anonymous φέρονται να εξαπέλυσαν μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο επιχείρησης που ονόμασαν ACTA (συνθήκη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας). Σε λίστα μάλιστα στόχων που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο έχουν συμπεριλάβει τις ιστοσελίδες των ελληνικών υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, καθώς και το site της «Καθημερινής», το οποίο πράγματι δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση! To μαγνητοσκοπημένο μήνυμα των Anonymous το οποίο χρησιμοποίησαν οι Greek Hackers Scene απευθύνεται στους Ελληνες πολιτικούς και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ανεβήκατε στην εξουσία για να εκφράσετε τις επιθυμίες και του λαού σας και έχετε αποτύχει απαξιωτικά. Σκοτώσατε το πιο ιερό πράγμα της χώρας σας που είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία γεννήθηκε στη χώρα σας και εσείς τη σκοτώσατε».
Το προφίλ των μελών της ομάδας Greek Hackers Scene απέχει από αυτό των Anonymous, καθώς η GHS χρησιμοποιεί μηνύματα με έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο. Επειτα από επίθεση στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, ανήρτησε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι «η Ελλάδα πολιορκείται από Εβραίους, τοκογλύφους, θολοκουλτουριάρηδες, προδότες, Τούρκους στρατοκράτες». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέλη της GHS επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου μέσω... Σουηδίας, χρησιμοποιώντας δηλαδή (για να κρύψουν τα ίχνη τους) server με έδρα τη σκανδιναβική χώρα. Αστυνομικές πηγές μιλώντας χθες στην «Κ» άφηναν να εννοηθεί ότι οι hackers είχαν υποπέσει σε σφάλματα ικανά να αποκαλύψουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Επιμέλεια:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΓΚΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_04/02/2012_471291







Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

 


Ανέκαθεν η επιθυμία κάθε ανθρώπου ήταν να συνάπτει σχέσεις είτε φιλικές είτε συγγενικές είτε ερωτικές είτε επαγγελματικές και αυτό γιατί είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζήσει ανεξάρτητος ή μόνος του χωρίς την αλληλεπίδραση του με άλλα άτομα. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση μας με άλλα άτομα μας δίδεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες , απόψεις , εμπειρίες και να γίνουμε σοφότεροι διότι κανείς δε γνωρίζει τα πάντα αλλά ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο σε γνώσεις .

Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα παροδικό φαινόμενο; Μπορεί να ενταχθεί δηλαδή στην κατηγορία μιας «μόδας» ή έχει ήδη παγιωθεί και εξελίσσεται? Ποια είναι η εκτίμησή σας;Νομίζω ότι η κοινωνική δικτύωση βαίνει στο να παγιωθεί ως ένα πολυπολιτισμικό μέσο επικοινωνίας, το οποίο είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης. Εξαρτάται πως το χρησιμοποιεί ο κάθε «συνδεδεμένος χρήστης». Η επικοινωνία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πολύ λίγο διερευνάται και ακόμη λιγότερο μας απασχολεί επιστημονικά ακόμα και στις Κοινωνικές Επιστήμες. Στην χώρα μας συχνά συγχέουμε την επικοινωνία με τις δημόσιες σχέσεις. Η επικοινωνία είναι η βαθύτερη διάθεση του ανθρώπου να ανταλλάξει απόψεις, να γνωρίσει τον συνομιλητή του, να μοιραστεί και να χτίσει μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη σχέση. Αν λοιπόν αναλογιστούμε τις διάφορες ανάγκες, (διαφήμιση- μόδα- προώθηση ιδεών- γνωριμίες επαγγελματικές και ατομικές- καταπολέμηση της μοναξιάς- ανεύρεση παρέας- ανάγκη αυτοεκτίμησης- απόσυρση από την καθημερινότητα κ.ά.), που οδηγούν τον άνθρωπο στην διαδικτυακή κοινωνική σύνδεση, θα διαπιστώσουμε ότι δεν διαφέρει πολύ από την στάση ζωής μας στην καθημερινότητά μας. Με αυτή την έννοια η διαδικτυακή διασύνδεση θα δοκιμαστεί όπως εξάλλου και η καθημερινή μας επικοινωνία δια ζώσεις. Βέβαια υπάρχει και η διάσταση της οικονομικής άνεσης εφόσον εξακολουθεί προς το παρόν να παρέχεται αυτή η μορφή κοινωνικής δικτύωσης, δωρεάν. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι εφικτή η ανάγκη των ανθρώπων να εξακολουθούν να κρατήσουν τις «φιλίες» τους αν έπρεπε να πληρώσουν ένα τίμημα γιαυτό.

http://dionisiatripolitou.blogspot.gr/2012/02/blog-post_08.html

http://www.cosmoscience.gr/2011/02/12/facebook-twitter-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1/

Μην δίνεις προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο,δεν ξέρεις ποτέ που καταλήγουν.Προστάτευσε τον εαυτό σου και τους γύρω σου. (BINTEO)

Ξέρεις τελικά μέσα απο μια οθόνη σε ποιον απευθύνεσαι;Ξέρεις;(BINTEO)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΚΑΙ ΤΟΥ TWITTER

FACEBOOK


Διαβάζουμε ποια δεδομένα συλλέγει η ιστοσελίδα για εμάς καθώς και πώς τα χρησιμοποιεί

χρησιμοποιείτε υποκοριστικά με

Συμπληρώνουμε τη διεύθυνση e-mail που έχουμε δημιουργήσει αποκλειστικά για δημόσια χρήση και για εγγραφή σε υπηρεσίες. 3. Δημιουργούμε έναν κωδικό πρόσβασης αποτελούμενο τουλάχιστον από 8 χαρακτήρες: γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.
4. Καταχωρίζουμε την
πραγματική ημερομηνία γέννησής μας.
προσέξουμε τα ψιλά γράμματα που μας ενημερώνουν ότι «πατώντας Εγγραφή πιστοποιείτε ότι διαβάσατε και συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου». παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του λογαριασμού μας
περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook
ελέγχουμε απευθείας προς ποιους θα σταλεί η κάθε μας δημοσίευση όταν τη γράφουμε και την κοινοποιούμε (βλ. οθόνη 8). Έτσι, μπορούμε
Αποφεύγουμε να δίνουμε τον κωδικό του λογαριασμού μασ σε τρίτους
Αποφεύγουμε να δηλώνουμε σε καταστάσης το που βρισκόμαστε και με ποιούς
θα πρέπει να ζητήσουμε την άδεια των ατόμων που βρίσκονται μαζί μας, πριν δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους.

Προστατεύουμε περαιτέρω το χρονολόγιο και τον τοίχο μας μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου
Δεν αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε διότι μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα
διαχειριζόμαστε ποιες δημοσιεύσεις και πληροφορίες μας θα βλέπει η κάθε λίστα
Αφαιρούμε τα άτομα που δε θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας

• Ενεργοποιούμε τη δυνατότητα να αναθεωρούμε και να εγκρίνουμε τις δημοσιεύσεις στις οποίες μας προσθέτουν οι φίλοι μας με ετικέτα, πριν αυτές εμφανιστούν στο χρονολόγιό μας, και να μην εγκρίνονται αυτόματα.
• Αντίστοιχα,
ελέγχουμε τις ετικέτες που προσθέτουν οι φίλοι μας στο περιεχόμενό μας πριν δημοσιευτεί στο Facebook. • Περιορίσουμε την ορατότητα του χρονολογίου μας για δημοσιεύσεις στις οποίες έχουμε προστεθεί με ετικέτα, όταν εμφανίζονται στο χρονολόγιό μας. • Απενεργοποιούμε τη δυνατότητα αυτόματης προσθήκης ετικέτας μας στις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι φίλοι μας. Είναι γνωστό, ότι καμία φωτογραφία μας δε θα πρέπει να δημοσιεύεται χωρίς την έγκρισή μας σε οποιοδήποτε ιστοχώρο.
Αναφέρουμε ανάρμοστη, ύποπτη, ή παράνομη δραστηριότητα

πηγες:http://www.socialsteps.gr/twitter-odigos-gia-neous-xristes-ti-kai-pws/

TWITTER
                                               

Προσέχουμε στα προσωπικά μας δεδομένα
Δεν χρησιμοποιούμε αληθινά στοιχεία
Δεν απαιτείται από δύο χρήστες να ακολουθούν απαραίτητα ο ένας τον άλλον.
Μέγιστο αριθμό χαρακτήρων (γράμματα, κενά, αριθμούς, σύμβολα) τους 140 χαρακτήρες.
Όταν κάποιος χρήστης αποφασίσει να εγγραφεί στο Twitter για πρώτη φορά και ειδικά αν αυτός ο χρήστης προέρχεται από το Facebook, τότε βρίσκει σκούρα τα πράγματα
Αν λαμβάνεις γράμματα, e-mails, μηνύματα στο κινητό ή στο Facebook που σου ζητούν πληροφορίες, μην απαντήσεις αν δεν είσαι σίγουρος από ποιον προέρχονται.
 Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δε νιώθεις άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σου δεδομένα, προτίμησε κάποια άλλη.

πηγες: http://www.pixel.edu.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=92:2012-05-02-08-37-56&catid=44:ecdl-&Itemid=28

Σκέψου πριν κάνεις ανάρτηση.(BINTEO)

Συμβαίνει στους περισσότερους απο μας.Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην παρενόχληση(ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Έναρξη: το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ  ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ SOCIAL MEDIA!

Ανέκαθεν η επιθυμία κάθε ανθρώπου ήταν να  συνάπτει σχέσεις είτε φιλικές είτε συγγενικές είτε ερωτικές είτε επαγγελματικές  και αυτό γιατί είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζήσει ανεξάρτητος ή μόνος του χωρίς την αλληλεπίδραση του με άλλα άτομα. Μέσα απο αυτή την αλληλεπίδραση μας με άλλα άτομα μας δίδεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες , απόψεις , εμπειρίες και να γίνουμε σοφότεροι διότι κανεις δε γνωρίζει τα πάντα αλλά ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο σε γνώσεις .

Πήγες:  http://www.cosmoscience.gr/
http://dionisiatripolitou.blogspot.gr




Επιμέλεια: Λεμονίδου Ραφαέλα

CYBER CRIME DEFENCE



U.S.A.and international businesses trade goods and services in cyberspace, moving assets across
the globe in seconds.  In addition to facilitating trade in other sectors, cyberspace is itself a key
sector of the global economy.  Cyberspace has become an incubator for new forms of
entrepreneurship, advances in technology, the spread of free speech, and new social networks
that drive our economy and reflect our principles.  The security and effective operation of U.S.
critical infrastructure – including energy, banking and finance, transportation, communication,
and the Defense Industrial Base – rely on cyberspace, industrial control systems, and information
technology that may be vulnerable to disruption or exploitation.
The Department and the nation have vulnerabilities in cyberspace.  Our reliance on cyberspace
stands in stark contrast to the inadequacy of our cybersecurity – the security of the technologies
that we use each day.  Moreover, the continuing growth of networked systems, devices, and
platforms means that cyberspace is embedded into an increasing number of capabilities upon
which DoD relies to complete its mission.  Today, many foreign nations are working to exploit
DoD unclassified and classified networks, and  some foreign intelligence organizations have
already acquired the capacity to disrupt elements of DoD’s information infrastructure.
Moreover, non-state actors increasingly threaten to penetrate  and disrupt DoD networks and
systems.  We recognize that there may be malicious activities on DoD networks and systems that
we have not yet detected. exploitation.

Από{http://www.defense.gov}

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012




Μορφές Κυβερνοεγκλήματος

Cracking and Hacking:
Cracker είναι αυτός που είναι μεν hacker, είναι δηλαδή κι αυτός ''expert'' στους υπολογιστές, αλλά χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να κάνει κάτι παράνομο. Οι cracker χρησιμοποιούν όλη αυτή την γνώση για να ''σπάσουν'' προγράμματα, να δημιουργήσουν ζημιά σε μια ιστοσελίδα και να φτιάξουν ιούς. Hacker είναι ένα άτομο το οποίο έχει παραπάνω γνώσεις από τους απλούς χρήστες, για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι hackers έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν συστήματα ασφαλείας και να αποκτήσουν πρόσβαση εκεί που δεν πρέπει. Οι hackers κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

 Διακίνηση ναρκωτικών:
Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι έχει σε γενικές γραμμές αυξητικές τάσεις, καθώς πρόκειται για νέα εγκληματική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών επιλέγει το διαδίκτυο (64%) ως πηγή αναζήτησης πληροφοριών για παράνομες ουσίες, ενώ την άντληση σχετικών πληροφοριών σε ποσοστό 45%.

 Έγκλημα στα chat rooms:
Τα chat rooms είναι ιστοσελίδες που μπορεί να μπει ο καθένας ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να δώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Εκεί κάποιος κάνει γνωριμίες και προβάλει τον εαυτό του με όποιον τρόπο θέλει. Συχνά χρησιμοποιούνται και κάμερες με αποτέλεσμα να υπάρχει και εικονική επικοινωνία πέρα από γραπτή-διαδικτυακή. Στα chat rooms συνδέονται άνθρωποι από οποιαδήποτε χώρα και οποιασδήποτε ηλικίας. Γι' αυτό πολλοί εκμεταλλεύονται αυτήν την ελευθερία που τους δίνεται και κάνουν γνωριμίες με παιδιά και εφήβους και δίνουν ψεύτικα στοιχεία ώστε να προσεγγίσουν τον συνομιλητή τους και να δημιουργήσουν μια φιλική αλλά τις περισσότερες φορές ερωτική διάθεση. Συγκεκριμένα, παιδεραστές ψάχνουν για θύματα χρησιμοποιώντας τα chat rooms. Επίσης, γίνεται και παραπλάνηση μεταξύ ενηλίκων. Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο αξιωματικός Μάνος Σφακιανάκης ''Σύντομα, το πληκτρολόγιο ενός φορητού υπολογιστή θα είναι το όπλο του σύγχρονου ληστή που, αντί να χρησιμοποιεί σφαίρες, θα πληγώνει, θα κλέβει, θα προκαλεί καταστροφές, πατώντας μερικά πλήκτρα. Τέλος, σύμφωνα με ειδικά προγράμματα μπορεί ο καθένας να γίνεται αόρατος και να παρακολουθεί συνομιλίες.

Πειρατεία Λογισμικού:
Είναι η κλοπή προγραμμάτων λογισμικού με την παράνομη αντιγραφή ή πλαστογράφηση γνήσιων προϊόντων. Με άλλα λόγια, πειρατεία μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο η μη συστηματική προϊόντων χωρίς νόμιμη άδεια χρήσης από ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Μερικές από τις μορφές της πειρατείας λογισμικού είναι:
Η αντιγραφή χωρίς άδεια χρήσης από ιδιώτες ή εταιρίες.
Ο δανεισμός προϊόντων λογισμικού μεταξύ φίλων και συνεργατών.
Η δήλωση μικρότερου από τον πραγματικό αριθμό εγκαταστάσεων σε μια εταιρία που διαθέτει άδειες για έναν συγκεκριμένο αριθμό χρήσης υπολογιστών.

 Παιδική πορνογραφία:
Ορίζεται ως αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα που υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις. Η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές:
Ένας ενήλικας που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Ένα άτομο που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενο ότι είναι ανήλικο.
Ρεαλιστικές εικόνες που αναπαριστούν ένα ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
Ακόμη η 14η θέση είναι η ψηλότερη θέση προτίμησης για πορνογραφική ιστοσελίδα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές, γιατί σύμφωνα με ειδικούς κλινικούς σεξολόγους οι άνθρωποι που εθίζονται στην πορνογραφία τείνουν να έχουν διαταραγμένη αντίληψη για τις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που μπορεί να τους αποξενώσει από τους συντρόφους τους. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι ανήλικοι είναι πιο επιρρεπείς σ' αυτό, γιατί τους λείπει η συναισθηματική ωριμότητα. Η εξάπλωση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας είναι ανησυχητική. Τα κυκλώματα αυτά είναι ομάδες ατόμων, τα οποία εργάζονται μαζί μέσω του διαδικτύου με στόχο τη συλλογή και διανομή πορνογραφικού υλικού για τη δική τους ικανοποίηση. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν έγκλημα και υπόκεινται στον νόμο. Αυτό συμβαίνει σε ιστοσελίδες τι οποίες χειρίζονται κυκλώματα παιδοφιλίας και σε ηλεκτρονικά μηνύματα με φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας.
Πιστωτικές Κάρτες:
Συνήθειες Τύποι Απάτης Με Κάρτες Πληρωμών.

Συναλλαγές με χαμένη / κλεμμένη κάρτα.
Έκδοση κάρτας με χρήση ψευδών προσωπικών ή οικονομικών στοιχείων.
Πλαστογράφηση, δηλ. δημιουργία κάρτας – κλώνου που μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές σε επιχειρήσεις, ενώ η πραγματική κάρτα βρίσκεται στα χέρια του κατόχου της.
Υποκλοπή και παράνομη χρήση του αριθμού της κάρτας σε συναλλαγές από απόσταση ή στο internet.

 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΕΦΕΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΈΒΕΛΙΝ ΣΑΒΒΙΔΗ





 

Ιστορικό του Κυβερνοεγκλήματος

Οι ημερομηνίες που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του Ιντερνεt
  1960 Εφεύρεση της μεταγωγής δεδομένων
  1967 Σχέδια υλοποίησης της θεωρίας μεταγωγής πακέτων
  1969o Ορίζεται η ARPAnet από το Υ.ΕΘ.Α των ΗΠΑ, να ερευνήσει την δυνατότητα διαδικτύωσης των υπολογιστών.o Σύνδεση των πρώτων 4 κέντρων
1970 Χρήση του Network Control Protocol (NCP) των κόμβων του ARPAnet.
  1972 Iδρυση του InterNetworking Working Group (INWG) με σκοπό τον ορισμό των standards.
 1973 Πρωτες διεθνές συνδέσεις του ARPAnet. Σύνδεση με Νορβηγία και Βρετανία
 1983Δημιουργία του Name Server από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να ξέρουν την διαδρομή για να βρουν τα άλλα συστήματα./ Διάσπαση του ARPAnet σε ARPAnet και MILnet
1990:Kατάργηση του ARPAnet.- Ιδρυση της Electronic-Frontier-Foundation (EFF).
 1991oΊδρυση του Commercial Internet Exchange (CIX).
1992o Ίδρυση της Internet Society.oΤο CERN δημιουργεί το World-Wide-Web.
1993o Τα ΜΜΕ δίνουν σημασία στο Internet.
1994 .Ο έλεγχος του κορμού περνάει σε ιδιώτες ενώ άρονται οι περιορισμοί που αφορούσαν τις διεθνείς συνδέσεις.


Παραδείγματα Κυβερνοεγλήματος!


Νιγιριανή Απάτη:
Αυστραλός πολίτης ελληνικής καταγωγής, ο κ. Μαρινέλλης συνελήφθη ως επικεφαλής σπείρας η οποία έκανε τη λεγόμενη «Νιγηριανή Απάτη› - μία από τις γνωστότερες κομπίνες στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αυστραλιανή αστυνομία στο δικαστήριο ο Μαρινέλλης, ο οποίος χαρακτηρίζεται «συνταξιούχος›, κατόρθωσε να εισπράξει γύρω στα πέντε εκατομμύρια δολάρια από θύματα που έμεναν σε δέκα διαφορετικές χώρες.
Οι δράστες έστελναν στα θύματά τους πολυάριθμες ηλεκτρονικές επιστολές, με τις οποίες τούς έκαναν γνωστό ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν εκατομμύρια δολάρια από κέρδη λαχείων, κληρονομιές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Προϋπόθεση για να πάρουν τα υπέρογκα ποσά οι αποδέκτες των επιστολών ήταν να αποστείλουν τα χρήματα με τα οποία θα καλύπτονταν τα «έξοδα›. Με τη μέθοδο αυτή οι δράστες κατόρθωσαν να εξαπατήσουν πλήθος ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι στην «κομπίνα του› ο Μαρινέλλης συνεργάστηκε και με άγνωστους Αφρικανούς. Η αστυνομία ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης του Μαρινέλλη όπου, χρησιμοποιώντας διάφορα ονόματα κατόρθωσε να αποσπάσει σημαντικά ποσά το 2003 από τα θύματά του, όπως αποδεικνύεται και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
Μεταξύ των θυμάτων της «Νιγηριανής Απάτης› βρίσκεται κατά πληροφορίες και Σαουδάραβας σεΐχης, από τον οποίο ο Μαρινέλλης απέσπασε 500.000 δολάρια.

Επιμέλεια:Νικολέτα Καραμπέτσου


Crackers παραβίασαν δίκτυο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας
Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος τριών ατόμων, (51χρονου ημεδαπού, 31χρονου και 34χρονου αλλοδαπών), που κατηγορούνται για παραβίαση στοιχείων υπολογιστή και απάτη με υπολογιστή κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα οι τρεις δράστες κατάφεραν να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στα υπολογιστικά συστήματα εγχώριας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και επεμβαίνοντας – πωλώντας σε τρίτους υπηρεσίες διαδικτύου, ζημίωναν την εταιρεία, προσπορίζοντας σε αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία εγχώριας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ότι crackers , αφού διείσδυσαν στα υπολογιστικά της συστήματα, επενέβησαν στην υπηρεσία MMS, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο διαδίκτυο, χωρίς να καταγράφεται η κίνηση του όγκου των δεδομένων που διακινούσαν. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας και ανάλυσης των δεδομένων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις (3) εμπλεκόμενοι, αφού παραβίασαν τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας για χρονικό διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών, ενεργοποίησαν στη Κούβα, δεκάδες τηλεφωνικούς αριθμούς προπληρωμένου χρόνου ομιλίας. Με την τεχνική αυτή πραγματοποίησαν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση μεταφοράς δεδομένων διαδικτύου, μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς οι ίδιοι να χρεώνονται, ζημιώνοντας έτσι την εταιρεία με το ποσό των 690.501,69 ευρώ.

Επιμέλεια: Νεφέλη Αναγνωστοπούλου

Παραβίαση πιστωτικής κάρτας
Ενώ η Michelle χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή της γιαγιάς της, έλαβε μια αναδυόμενη διαφήμιση που της ανακοίνωνε ότι είχε κερδίσει ένα βραβείο 500 δολαρίων. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις και θα μπορούσε να κερδίσει μια δωροεπιταγή των 500 δολαρίων και να την εξαργυρώσει σε ένα κοντινό της πολυκατάστημα. Η Michelle απάντησε στις ερωτήσεις και, στη συνέχεια, ενημερώθηκε ότι έπρεπε να αγοράσει δύο μικροαντικείμενα πριν αποκτήσει τη δωροεπιταγή της. Παράγγειλε τα δύο φτηνότερα αντικείμενα από το μενού δώρων, έδωσε τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας όπως της ζητήθηκε και στη συνέχεια προσπάθησε να καταχωρήσει τα υπόλοιπα στοιχεία για να ζητήσει τη δωροεπιταγή της των 500 δολαρίων.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα δεν δεχόταν τα στοιχεία της, και μετά από αρκετές προσπάθειες αποφάσισε να γράψει e-mail στους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας, ελπίζοντας να τη βοηθήσουν να βγάλει άκρη. Τους έγραψε δύο φορές, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε για τα δύο μικροαντικείμενα που συμφώνησε να αγοράσει, αλλά δεν έλαβε ποτέ τη δωροεπιταγή των 500 δολαρίων. Οι κυβερνοεγκληματίες είχαν νικήσει για άλλη μια φορά.
Επιμέλεια: Έλλη Ζηροπούλου

Κίνδυνοι ακόμα κι αν υπάρχει προστασία
Στη δουλειά της, τη συντήρηση του υπολογιστή της έχει αναλάβει το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας της και δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει προβλήματα ασφαλείας με τον υπολογιστή της στη δουλειά.
Η Sandra θεωρεί ότι έχει αρκετές γνώσεις στους υπολογιστές και πιστεύει ότι ο κίνδυνος να πέσει θύμα online απάτης είναι χαμηλός, για τους εξής λόγους:
<!--[if !supportLists]-->·                       <!--[endif]-->Δεν κάνει ποτέ online αγορές, γιατί δεν θέλει να κινδυνέψει εκθέτοντας τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας και δεν της αρέσει η ιδέα να αποθηκεύονται δεδομένα για τις αγορές της και να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προφίλ με το τι της αρέσει και τι δεν της αρέσει.
<!--[if !supportLists]-->·                       <!--[endif]-->Χρησιμοποιεί τον οικιακό της υπολογιστή μόνο για την ανταλλαγή προσωπικών e-mail με φίλους και συγγενείς, για σερφάρισμα στο web για πληροφορίες στον τομέα της και για τραπεζικές εργασίες μία φορά το μήνα στην ιστοσελίδα της τράπεζάς της.
<!--[if !supportLists]-->·                       <!--[endif]-->Μερικές φορές αναζητά κι άλλα πράγματα στο web, όχι όμως συχνά.
Η κατάσταση της Sandra φαίνεται αρκετά ασφαλής, σωστά;
Δυστυχώς, τα φαινόμενα απατούν. Μια μέρα στη δουλειά της πέρυσι το καλοκαίρι, άκουσε για μια νέα ευπάθεια, ειδικά του προγράμματος περιήγησης στο Internet που χρησιμοποιούσε. Η Sandra θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο υπολογιστής της στο σπίτι θα προστατευόταν κι αυτός, για αυτό και όταν πήγε σπίτι συνδέθηκε στο Internet για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την ευπάθεια και να διαπιστώσει αν ήταν προστατευμένη. Δυστυχώς, την ώρα που η Sandra διάβαζε πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια στην πρώτη τοποθεσία, ο εγκληματίας που είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ο υπολογιστής τηςείχε στην πράξη την ευπάθεια. Και μάλιστα, ενώ έκανε κλικ στο κουμπί "όχι" (για να αρνηθεί το κατέβασμα που προτεινόταν), χωρίς να το ξέρει είχε ήδη ξεκινήσει η αυτόματη εγκατάσταση ενός μικρού αλλά ισχυρού προγράμματος crimeware στον υπολογιστή της. Το πρόγραμμα ήταν keystroke logger (εφαρμογή καταγραφής ακολουθίας χαρακτήρων πληκτρολόγησης). Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας λάμβανε μια ενημέρωση ότι το keystroke logger είχε εγκατασταθεί μυστικά και με επιτυχία στον υπολογιστή της Sandra. Κάθε ιστοσελίδα που επισκέφθηκε και κάθε μήνυμα e-mail που έστειλε στάλθηκαν στον κυβερνοεγκληματία. Αργότερα το ίδιο βράδυ, η Sandra ολοκλήρωσε τις μηνιαίες της online τραπεζικές εργασίες. Όταν πραγματοποίησε είσοδο στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό, το keystroke logger κατέγραψε τα αντίστοιχα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν εμπιστευτικές πληροφορίες: Το όνομα της τράπεζάς της, το αναγνωριστικό χρήστη της, ο κωδικός πρόσβασής της, τα τελευταία τέσσερα ψηφία της ταυτότητάς της και το πατρικό επίθετο της μητέρας της. το keystroke logger κατέγραφε αυτές τις πληροφορίες την ώρα που η Sandra τις πληκτρολογούσε, πριν κρυπτογραφηθούν. Έτσι το keystroke logger μπόρεσε να παρακάμψει την εγκατεστημένη ασφάλεια. Ήταν θέμα χρόνου μέχρι το όνομα της τράπεζάς της, το αναγνωριστικό χρήστη της, ο κωδικός πρόσβασής της και το πατρικό επώνυμο της μητέρας της να βρεθούν στα χέρια του κυβερνοεγκληματία. Αυτός πρόσθεσε το όνομα και τα στοιχεία της Sandra σε έναν μακρύ κατάλογο με άλλους ανυποψίαστους χρήστες. Στη συνέχεια πούλησε αυτό τον κατάλογο σε κάποιον που είχε γνωρίσει στο Internet, κάποιον που εξειδικευόταν να χρησιμοποιεί κλεμμένες τραπεζικές πληροφορίες για να κάνει παράνομες αναλήψεις. Όταν η Sandra πήγε να κάνει μια κατάθεση μερικές εβδομάδες αργότερα και ζήτησε μια ανάλυση του λογαριασμού της, έπαθε σοκ όταν διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός της τράπεζας ήταν σχεδόν άδειος. Η Sandra είχε πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος.
Επιμέλεια: Έβελιν Σαββίδη




Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012


Κυβερνοέγκλημα:Μία <<μπίζνα>> 1.τρις. δολλαρίων:

Οι επιθέσεις στις ιστοσελίδες επιχειρήσεων, οργανισμών και κυβερνήσεων πληθαίνουν. Sony, Citigroup, Google, ΔΝΤ και CIA είναι μερικά μόνο από τα θύματα που δέχθηκαν επίθεση από χάκερ και... κράκερ το τελευταίο διάστημα. Οι πειρατές του Διαδικτύου χτυπούν αδιακρίτως.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί, επισημαίνουν στην «Ημερησία» παράγοντες του κλάδου - και
 τα κέρδη ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το κυβερνοέγκλημα είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα, το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το 2011, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διάδοση προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού (
malware). Οπως επισημαίνει η αμερικανική εταιρεία συστημάτων antivirus McAfee, το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν εκείνο με τη μεγαλύτερη... δραστηριότητα που έχει καταγραφεί ποτέ στο συγκεκριμένο τομέα.

Το οικονομικό κόστος, πέραν όλων των άλλων, είναι τεράστιο: το 2010, οι απώλειες δεδομένων κόστισαν κατά μέσον όρο 2,2 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που έπεσαν θύμα των εγκληματιών του Διαδικτύου. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με το γαλλικό ινστιτούτο
Ponemon, που
ειδικεύεται στην έρευνα για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής.



Απο Real News

ΜΥΡΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

CYBER CRIME IN U.S.A.

The Computer Crime and Intellectual Property Section (CCIPS) is responsible for implementing the Department's national strategies in combating computer and intellectual property crimes worldwide. CCIPS prevents, investigates, and prosecutes computer crimes by working with other government agencies, the private sector, academic institutions, and foreign counterparts. Section attorneys work to improve the domestic and international infrastructure-legal, technological, and operational-to pursue network criminals most effectively. The Section's enforcement responsibilities against intellectual property crimes are similarly multi-faceted. Intellectual Property (IP) has become one of the principal U.S. economic engines, and the nation is a target of choice for thieves of material protected by copyright, trademark, or trade-secret designation. In pursuing all these goals, CCIPS attorneys regularly run complex investigations, resolve unique legal and investigative issues raised by emerging computer and telecommunications technologies; litigate cases; provide litigation support to other prosecutors; train federal, state, and local law enforcement personnel; comment on and propose legislation; and initiate and participate in international efforts to combat computer and intellectual property crime.                


Κυβερνοέγκλημα: οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των online πληρωμών : 2012-07-09

Μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος έχει αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο. 12% των χρηστών του Διαδικτύου σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύμα αντιποίησης ταυτότητας. Παρόλα αυτά, 53% των χρηστών δεν έχουν αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο τον περασμένο χρόνο.
Η έρευνα που καλύπτει συνολικά σχεδόν 27.000 πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του να είναι κανείς ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοεγκλήματος και του να αισθάνεται ασφαλής στο Διαδίκτυο. Η πλειοψηφία αυτών που αισθάνονται ασφαλείς όταν χρησιμοποιούν τις online τραπεζικές υπηρεσίες ή πραγματοποιούν online αγορές λένε ότι έχουν επίσης την πεποίθηση ότι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με το κυβερνοέγκλημα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΙΔΗΣ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ:ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


  • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
  • Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
  • Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
  • Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

  •  
    Από:(www.safeline.gr)

    Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

    το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

    Cyber
     ​​έγκλημα περιλαμβάνει κάθε εγκληματική πράξη που ασχολούνται με τους υπολογιστές και τα δίκτυα (που ονομάζεται hacking ).
     Επιπλέον, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει επίσης τα παραδοσιακά εγκλήματα που διεξάγονται μέσω του Διαδικτύου.Για παράδειγμα?Τα εγκλήματα μίσους, telemarketing και απάτης στο Διαδίκτυο, κλοπή ταυτότητας, και κλοπές λογαριασμού των πιστωτικών καρτών θεωρούνται τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο,όταν οι παράνομες δραστηριότητες που διαπράττονται μέσω της χρήσης του υπολογιστή και του Διαδικτύου.

    BERLIN (AP)
     German federal police say the country saw a nearly 20 percent rise in cybercrimelast year, causing euro61.5 million ($89 million) in damage.
    Federal Criminal Police Office chief Joerg Ziercke said Thursday that the number of cybercrime incidents rose to 59,839 in 2010 from 50,254 in 2009.
    The increase is linked to greater consumer use of the Internet for banking and purchases.
    Police say nearly half the incidents are classified as "computer fraud" — including phishing scams and the use of stolen credit-card numbers.
    Particularly strong was the rise in phishing linked to online banking, which was up 82 percent to 5,300 incidents and has prompted many banks to institute new security measures for customers

    Προστασία από κυβερνοέγκλημα: Ελληνική Νομοθεσία


    Ελληνική νομοθεσία

    Ο Ν. 1805/88, αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computer crimes) και στο βαθμό που τα προβλεπόμενα εγκλήματα (370Β, 370Γ, 386Α) διαπράττονται και σε περιβάλλον Διαδικτύου (Internet), τότε τα άρθρα αυτά εφαρμόζονται και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
    Στην ελληνική νομοθεσία όμως, δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα Διαδικτύου και να ρυθμίζει τη συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου από άποψη Ποινικού Δικαίου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων.
    Ανεξάρτητα όμως από το εάν ο ανωτέρω νόμος και οι διεθνείς συνεργασίες επαρκούν ή όχι για την ποινική κάλυψη των θεμάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Πληροφορικής, το βέβαιον είναι ότι, δεν επαρκούν για την τελεία αντιμετώπιση των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί με τη χρήση του Διαδικτύου.
    Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ το Π.Δ. 47/2005, από την Α.Δ.Α.Ε. (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών), το οποίο αφορά τις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του. Ενώ, σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Βουδαπέστης.

    'Αρθρο 370Β

    1. Όποιος αθέμιτα αντιγράφει, αποτυπώνει, χρησιμοποιεί, αποκαλύπτει σε τρίτον ή οπωσδήποτε παραβιάζει στοιχεία ή προγράμματα υπολογιστών τα οποία συνιστούν κρατικά, επιστημονικά ή επαγγελματικά απόρρητα ή απόρρητα επιχείρησης του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών. Ως απόρρητα θεωρούνται κι εκείνα που ο νόμιμος κάτοχός τους από δικαιολογημένο ενδιαφέρον τα μεταχειρίζεται ως απόρρητα, ιδίως όταν έχει λάβει μέτρα για να παρεμποδίζεται ως απόρρητα, ιδίως όταν έχει λάβει μέτρα για να παρεμποδίζονται τρίτοι να λάβουν γνώση τους.
    2. Αν ο δράστης είναι στην υπηρεσία του κατόχου των στοιχείων, καθώς και αν το απόρρητο είναι ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής σημασίας, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
    3. Αν πρόκειται για στρατιωτικό ή διαπλαστικό απόρρητο ή για απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους, η κατά την παρ. 1 πράξη τιμωρείται κατά τα άρθρα 146 και 147.
    4. Οι πράξεις που προβλέπονται στις παρ.1 και 2 διώκονται ύστερα από έγκληση.

    'Aρθρο 370Γ

    1. Όποιος χωρίς δικαίωμα αντιγράφει ή χρησιμοποιεί προγράμματα υπολογιστών, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και με χρηματική ποινή διακοσίων ενενήντα (290) ευρώ έως πέντε χιλιάδων εννιακοσίων (5.900) ευρώ.
    2. Όποιος αποκτά πρόσβαση σε στοιχεία που έχουν εισαχθεί σε υπολογιστή ή σε περιφερειακή μνήμη υπολογιστή ή μεταδίδονται με συστήματα τηλεπικοινωνιών, εφόσον οι πράξεις αυτές έγιναν χωρίς δικαίωμα ιδίως με παραβίαση απαγορεύσεων ή μέτρων ασφαλείας που είχε λάβει ο νόμιμος κάτοχός τους, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον είκοσι εννέα ευρώ. Αν η πράξη αναφέρεται στις διεθνείς σχέσεις ή την ασφάλεια του κράτους, τιμωρείται κατά το άρθρο 148.
    3. Αν ο δράστης είναι στην υπηρεσία του νόμιμου κατόχου των στοιχείων, η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται μόνο αν απαγορεύεται ρητά από εσωτερικό κανονισμό ή από έγγραφη απόφαση του κατόχου ή αρμοδίου υπαλλήλου του.
    4. Οι πράξεις των παρ. 1 έως 3 διώκονται ύστερα από έγκληση.

    Αρθρο 386Α - Απάτη με υπολογιστή 

    Όποιος, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλο παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτει ξένη περιουσία, επηρεάζοντας τα στοιχεία υπολογιστή είτε με μη ορθή διαμόρφωση του προγράμματος είτε με επέμβαση κατά την εφαρμογή του είτε με χρησιμοποίηση μη ορθών ή ελλιπών στοιχείων είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τιμωρείται με τις ποινές του προηγούμενου άρθρου. Περιουσιακή βλάβη υφίσταται και αν τα πρόσωπα που την υπέστησαν είναι άδηλα. Για την εκτίμηση του ύψους της ζημιάς είναι αδιάφορο αν παθόντες είναι ένα ή περισσότερα πρόσωπα.
    Αδυναμίες της νομοθεσίας
    Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνόμος Α΄ κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης παρατηρεί ότι "οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι το Ηλεκτρονικό Έγκλημα αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα αρκετά εξειδικευμένη και ανεπτυγμένη τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην οριοθέτηση των πράξεων που θα πρέπει να διώκονται ποινικά. Επιπλέον, οι νομοθέτες είναι αναγκασμένοι να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας των υπολογιστών, προκειμένου να εξοικειωθούν με τον τρόπο διάπραξης αδικημάτων μέσω αυτών." (Σε ειδική έρευνα που έγινε στη Βρετανία από την Επιτροπή Πρόβλεψης και Πρόληψης Εγκλήματος (Foresight Crime Prevention Panel) διαπιστώθηκε ό,τι  το έτος 2020 οι κακοποιοί θα γνωρίζουν στην εντέλεια τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζικών κωδικών και των τεχνικών αναγνώρισης και θα έχουν την τεχνογνωσία να υπερκεράσουν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό εμπόδιο).







    ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΓΚΟΣ

    Βιβλιογραφία: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1414&Itemid=0&langENENENEN
         Προστασία κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο

    Για νέους

    bullet
    Μη δίνετε σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σας φίλο, τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σας.
    bullet
    Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε «άβολα». Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσετε να το πείτε στους γονείς σας ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
    bullet
    Αν αισθανθείτε άβολα την ώρα που συνομιλείτε μέσω chatroom, διακόψτε αμέσως τη συνομιλία.
    bullet
    Αποφύγετε να στέλνετε τη φωτογραφία σας και τα προσωπικά στοιχεία σας μέσω Διαδικτύου σε άγνωστο.
    bullet
    Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιο άτομο που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Ζητείστε την άποψη των γονιών σας σχετικά με αυτό το θέμα.
    bullet
    Σε περίπτωση που αποφασίσετε να συναντηθείτε με το «διαδικτυακό σας φίλο», ενημερώστε τους γονείς σας ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και φροντίστε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
    bullet
    Αναπτύξτε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεστε αμέσως ότι δείτε.
    bullet
    Μιλήστε στους γονείς σας για τα όσα βλέπετε και ζείτε όταν «σερφάρετε» στο Internet.