Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ! (Facebook)

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook κατακτούν με εκπληκτικά αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες (το Facebook έχει σήμερα περίπου 800.000 ενεργούς χρήστες).
ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΠΟΤΕ?
Η ιδέα ξεκίνησε από το Facemash, μια υπηρεσία που κατασκεύασε ο Mark Ζuckerberg για τους σπουδαστές του Harvard όπου ο καθένας έβαζε φωτογραφίες του και οι υπόλοιποι ψήφιζαν αν είναι όμορφος ή όχι. Για να το κάνει αυτό και να βρει φωτογραφίες από όλους του σπουδαστές του του Πανεπιστημίου hack-αρε τους υπολογιστές της Γραμματείας και πήρε φωτογραφίες όλων των σπουδαστών. Σύντομα έστειλε τη σελίδα και σε άλλα πανεπιστήμια για να γίνει γνωστή αλλά η επιτροπή ασφάλειας του Harvard την κατέβασε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβίασης του προσωπικού απορρήτου. Τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Το επόμενο εξάμηνο, όταν ήταν στο 3ο έτος πλέον, ξεκίνησε όλη η ιδέα του Facebook και τον Φεβρουάριο του 2004 η σελίδα ανέβηκε στο TheFacebook.com. Όλοι άρχισαν να συζητούν αυτό το facebook και κατά πόσο θα μπορούσε να φύγει από το Harvard και να γίνει παγκόσμιο. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Harvard Crimson την εφημερίδα των σπουδαστών του Harvard είπε: “Νομίζω είναι χαζό να περιμένω άλλα 2 χρόνια να αποφοιτήσω για να το φτιάξω. Μπορώ να το κάνω σε μία βδομάδα και καλύτερα από όλους!” Όταν το κατασκεύασε το είπε σε μερικούς φίλους, εκείνοι του πρότειναν να το στείλει με mail στα 300 άτομα της λίστας Kirkland House που είναι ομάδα φοιτητών του Harvard. Μέσα στην πρώτη μέρα λειτουργίας είχε 12.000 με 15.000 εγγεγραμμένους χρήστες!!! Αρχικά επιτρεπόταν η εγγραφή μόνο στους σπουδαστές του Harvard. Μέσα σε ένα μήνα ενημερώθηκαν οι σπουδαστές των Πανεπιστημίων Stanford, Columbia και Yale. Σύντομα το έμαθαν τα περισσότερα σχολεία σε ΗΠΑ και Καναδά. Τον Ιούνιο του 2004 ιδρύεται η εταιρία Facebook Inc και αγοράζεται το όνομα Facebook.com για 200.000$. Η σελίδα μεταφέρθηκε από το TheFacebook.com στο νέο όνομα. Αργότερα τον ίδιο χρόνο κατασκευάστηκε η δεύτερη έκδοση του facebook (τώρα είμαστε στην 4η) και δόθηκε άδεια εγγραφής μελών σε υπαλλήλους μεγάλων εταιριών όπως η Microsoft και η Apple. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, το facebook άνοιξε για το κοινό. Όσοι ήταν άνω των 13 χρόνων και διέθεταν e-mail μπορούσαν να εγγραφούν. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2008 η εταιρία ανακοίνωσε το παγκόσμιο κέντρο της στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Πλέον ο ιδρυτής της είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο (είναι 30 χρονών σήμερα) και η εταιρία του είχε κέρδη 300.000.000$ στο 2008. Η σελίδα είναι η 2η πιο δημοφιλής στον κόσμο, αμέσως μετά την Google.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ FACEBOOK KAI OI AΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!
Το Facebook είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν προφίλ με φωτογραφίες τους, λίστες με τα ενδιαφέροντα τους, και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους και άλλους χρήστες μέσα από ιδιωτικά ή δημόσια μηνύματα και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα συνομιλίας το ονομαζόμενο chat. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν και να συμμετάσχουν σε ομάδες συμφερόντων και σε "like pages",μερικά από τα οποία συντηρούνται από οργανισμούς ως μέσο διαφήμισης. Για να κατευναστούν οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τις δικές τους ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους και να επιλέξουν ποιος μπορεί να δει συγκεκριμένα μέρη του προφίλ τους. Η ιστοσελίδα είναι δωρεάν για τους χρήστες, και δημιουργεί έσοδα από τις διαφημίσεις, όπως διαφημίσεις banner κλπ. Το Facebook απαιτεί το όνομα του χρήστη και την εικόνα του προφίλ του (αν υπάρχει) να είναι προσβάσιμα από όλους. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν ποιος βλέπει άλλες πληροφορίες που έχουν κοινά, καθώς και ποιος μπορεί να τους βρει στις αναζητήσεις, μέσω των ρυθμίσεων προστασίας.
ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ FACEBOOK?
Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών πιστεύει πως η διαγραφή του profile στο facebook είναι απλή διαδικασία όμως στην πραγματικότητα κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που το facebook αναγκάστηκε να κάνει αρκετές αλλαγές στις διαδικασίες ασφαλείας, μεγάλο μέρος των χρηστών άρχισε να δείχνει έμπρακτα τη δυσαρέσκεια του, ενώ σε αρκετές χώρες σημειώθηκαν και μαζικές αποχωρήσεις. Όταν όμως οι χρήστες αποφάσισαν να διαγράψουν τον λογαριασμό τους, ανακάλυψαν ότι το μαγικό κουμπάκι που τα διαγράφει όλα δεν υπάρχει. Το παρακάτω κείμενο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας αν θέλουμε να φύγουμε από τον μαγικό κόσμο του.
Α
ρχικά η διαφορά ανάμεσα στην διαγραφή και στην απενεργοποίηση ενός profile είναι τεράστια! Η απενεργοποίηση σημαίνει απλή απόκρυψη όλων των στοιχείων του χρήστη τα οποία όμως συνεχίζουν υπάρχουν στην ιδιοκτήτρια εταιρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το όνομα συνεχίζει να εμφανίζεται όμως δεν είναι επιλέξιμο. Για την απενεργοποίηση ενός λογαριασμού ο χρήστης θα πρέπει να πάει στην καρτέλα account και στον τομέα settings να εντοπίσει την ένδειξη Deactive. Για να βεβαιωθεί ότι όλα τα στοιχεία που έχει στην σελίδα δεν εμφανίζονται θα πρέπει να τα αφαιρέσει ένα προς ένα και αφού το κάνει αυτό να πάει στην καρτέλα account στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσει την επιλογή helpcenter και να αναζητήσει 2 λέξεις ‘’delete account’’Οι επιλογές που θα εμφανιστούν είναι αρκετές αλλά αυτό που θα πρέπει να επιλέξει ο χρήστης θα είναι η ερώτηση που θα λέει “Ι want to permanently delete my account. How do I delete my account?.” Τότε στο επάνω μέρος της απάντησης το Facebook θα ενημερώσει τον χρήστη ότι μπορεί να κάνει απενεργοποίηση όμως αυτός θα πρέπει να επιλέξει στο πάνω μέρος της σελίδας submit. Με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία θα μείνουν για 14 μέρες διαθέσιμα στην υπηρεσία και μετά θα εξαφανιστούν εντελώς. Με τις τελευταίες αλλαγές το facebook υποστηρίζει την άμεση διαγραφή λογαριασμού ωστόσο υπάρχουν άπειρα περιστατικά που αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1)Περιοδικό Time, Joel Stein, 3 Οκτωβρίου 2011, Pimb my password – What’s a simple guy to do in the age of sophisticated hackers?
2) 
http://el.wikipedia.org/wiki/Facebook Facebook Wikipedia
3) Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» :Όλα όσα δεν γνωρίζεται για τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
4)
http://www.menslounge.gr/hitech/texnologia/mission_impossible_pos_diagrafoume_to_logariasmo_sto_facebook.html Διαγραφή του Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου